Z czym pić whisky i jak smakuje ?

Z czym pić whisky i jak smakuje ?

Whisky, tradycyjny szkocki napój, powstaje w wyniku destylacji ziemniaków lub ziaren. Obecnie może być destylowany w miedzianych alembikach garnkowych lub w alembikach kolumnowych. Większość whisky dojrzewa w dębowych beczkach, zanim trafi do sprzedaży konsumentom. Istnieje wiele różnych rodzajów whisky, w tym szkocka whisky single malt i bourbon whisky.

Jaka jest różnica między szkocką a irlandzką whisky?

Szkocka whisky jest popularnym alkoholem w wielu częściach świata. Ten napój jest wytwarzany przez destylację co najmniej dwóch rodzajów szkockich słodów (jęczmienny i pszeniczny) oraz wody przez długi czas, co sprawia, że jest gładszy i mocniejszy niż większość innych whisky.

Irlandzka whisky to napój, którego historia sięga setek lat. Jest to napój alkoholowy znany również jako „whisky” lub „whiskey”. W Stanach Zjednoczonych irlandzka whisky zazwyczaj odnosi się do jednego konkretnego stylu whisky, który jest destylowany w alembikach przed dojrzewaniem w drewnianych beczkach. Mówi się także, że to rodzaj likieru, który jest destylowany w aparatach destylacyjnych przed starzeniem się w drewnianych beczkach. Irlandzka whisky była nazywana „napojem królów” i była kiedyś popularna wśród rodziny królewskiej oraz członków wyższych sfer. Po I wojnie światowej irlandzka whisky stała się tańsza dzięki masowej produkcji.

Przeczytaj:  Czarter jachtów zatoka gdańska - sposób na wypoczynek!

Jak pić whisky we właściwy sposób?

Whisky to rodzaj destylowanego napoju alkoholowego, zwykle wytwarzanego z ziaren zbóż, takich jak jęczmień, żyto, pszenica lub kukurydza. Jest zwykle starzony w drewnianych beczkach. Whisky można pić na wiele sposobów. Jednak właściwym sposobem na jej wypicie jest spróbowanie i powąchanie przed wypiciem z wodą lub jak ktoś woli zmieszaniem z innymi napojami, zazwyczaj słodkimi.

Natomiast według tradycji whisky powinna być czysta – bez kostek lodu i innych mikserów – a na kamieniach i w szklance typu highball. Możesz go również użyć w koktajlach, takich jak Manhattan, kawa po irlandzku czy Whisky Sour.

  • Manhattan to koktajl, który zazwyczaj robi się z żytniej whisky i słodkiego wermutu. Ma wyjątkowo warstwowy smak i czasami jest przyozdobiony pomarańczowym akcentem. Koktajl Manhattan powstał pod koniec XIX wieku w Nowym Jorku. Całkiem więc możliwe, że nazwa napoju pochodzi od nazwy dzielnicy Nowego Jorku.
  • Whisky Sour Drink to orzeźwiający koktajl, którego nazwa pochodzi od sposobu, w jaki marynarze mieszali whisky z sokiem z cytryny. i cukier. Whisky kwaśna jest tradycyjnie wytwarzana przez połączenie soku z cytryny, cukru i whisky w shakerze z lodem. Mieszankę przecedza się do schłodzonej szklanki i opcjonalnie przybiera wiśnią maraschino.
  • Kawa po irlandzku to rodzaj kawy, który powstaje przez dodanie whisky, cukru i gorącej wody do filiżanki czarnej kawy. Nazwa pochodzi od Irlandczyków, którzy wyemigrowali do Ameryki w XVIII wieku i zaczęli podawać ją w barach w całym kraju.
Przeczytaj:  TKTX - czym jest i jak stosować to rozwiązanie?

Oprócz tych rodzajów whisky, które przedstawiliśmy powyżej, na ryku znaleźć można także whisky single malt i bourbon.

Share